certificat-energetic-timisoara-blog

Notiunea de certificat de performanta energetica a fost introdusa in legislatie inca de acum sase ani, fiind introdusa in legea 372/2005. Prin certificatul de performanta energetica se intelege documentul oficial, elaborat de un auditor energetic pentru cladiri ,atestat de catre organismele acreditate, care prezinta intr-un mod unitar, sintetic si standardizat, performanta energetica a cladirii

Ce trebuie să şti înainte de a apela la specialişti nostri.

În cazul vânzării/închirierii unui apartament construit înainte de 2007 se poate întocmi un certi­ficat de performanţă energetică pentru respectivul apartament, neimplicând auditarea energetică a în­tregii clădiri. Pentru clădirile noi, construite după anul 2007, certificatul energetic este predat odată cu efectuarea recepţiei lucrărilor. În Ro­mânia, majoritatea clădirilor se situează într-o clasă energetică inferioară (C-D), pe o scară de la A la G.

Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani şi exprimă: consumul anual specific de energie ex­primat în kwh/mp arie utilă, res­pectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat; eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie. La majoritatea clădirilor vechi, încadrate în clasele energetice C şi D, consumurile spe­cifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat depă­şesc 200 kwh/mp/an, în condiţiile în care ţinta pe care o urmăreşte Ministerul Dezvoltării prin inter­me­diul programului de reabilitare energetică este de 100 kwh/mp/an.

De ce a aparut acest certificat de fapt si care este rolul acestui certificat energetic?

Introducerea certificatului de performanta energetica este un proiect european, prin care se urmareste reducerea consumului de energie in UE. Certificatul este o componenta a strategiei “20-20-20 pana in 2020”, care are ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera, reducerea cu 20% a consumului energetic si cresterea la 20% a ponderii energiei regenerabile.

Certificatele energetice la locuinte s-au introdus in UE din 2006, termenul limita pentru implementare de catre toate statele membre fiind 1 ianuarie 2009. La noi, implementarea directivei a fost insa amanata in mod repetat.

Ca urmare, este importanta evaluarea premergatoare a acestor factori, pentru a aprecia impreuna cu clientul costurile efective pentru eliberarea certificatului energetic. Apeleaza in mod GRATUIT la consultanta oferita de noi pentru stabilirea pretului, fara obligatia ulterioara de comanda certificatul sau auditul energetic.